Ervaringskennis, medezeggenschap en participatie

Het is tijd om ruimte te creëren voor inspraak.

De hervorming van de jeugdzorg is een goed moment om nog veel meer jongeren uit de jeugdzorg mee te laten denken, praten en beslissen.

Bij Generation YouthCare draait alles om participatie, medezeggenschap en ervaringskennis, zowel in de directe omgeving van jongeren als op landelijk niveau. De tijd van beslissen over jongeren zonder ons is voorbij. Wij verdienen een actieve rol bij beslissingen die ons raken. Samenwerken met jongeren is de norm, niet het doel. Het is aan ons allemaal om die ruimte te creëren. Zo bouwen we samen aan betere jeugdzorg waarin jongeren écht gehoord en gewaardeerd worden. Onze stem maakt het verschil.

“Onze verhalen, onze kracht,
onze samenwerking:
vanuit verschillende
perspectieven maken
we samen het verschil.

Bij het schrijven van het huidige regeerprogramma lijkt er geen input gebruikt te zijn van organisaties uit de jeugdzorg en is er niet gesproken met kinderen en ouders om wie het gaat. Jongeren verdienen meer inspraak in beleid dat hen direct raakt. “Niets over ons zonder ons,” stellen zij. Ervaringsdeskundigen moeten een actieve rol krijgen in het vormgeven van de jeugdzorg. Alle jongeren in de jeugdzorg verdienen een sterke positie en medezeggenschap, in plaats van dat er over hen beslist wordt zonder hun betrokkenheid. De bezuiniging van 1 miljard euro op participatie is dan ook zorgwekkend, omdat het de stem van jongeren verder dreigt te onderdrukken.

Er wordt, zeker sinds corona, ons steeds vaker gevraagd om mee te denken en om ideeën te delen. Bijvoorbeeld over de Hervormingsagenda Jeugd, om de jeugdzorg te verbeteren. Maar het is nog niet genoeg en het is niet structureel. Lees meer over onze brief aan alle politieke eindbazen in Nederland >>

Wat willen we?

Om echt mee te kunnen praten en de input van ons een plek te geven is dit nodig:

Activiteiten

4 jongeren naast elkaar die met een neutrale blik naar de zons ondergang kijken op het strand.

VER_haal: e-magazine over jeugdparticipatie en de inzet van ervaringsdeskundigen

Onderzoeken, peilingen en gesprekken met jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en beleidsmakers laten een belangrijk signaal horen: Jongeren willen beter betrokken worden bij zaken die hen aangaan. Sterker nog, het is een kinderrecht. Maar hoe doe je dat nou; samenwerken met jongeren, of ervaringsdeskundigen een plek geven binnen jouw organisatie? In VER_haal magazine geven jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en onderzoekers het antwoord.

Lees meer

Help je mee?

Weet jij over te brengen wat jij en andere jongeren belangrijk vinden? Kan je goed luisteren en sta je open voor verschillende perspectieven? Werk je graag samen aan verbetering van de jeugdzorg voor en met jongeren? Dan is werkgroeplid zijn wat voor jou!

Ga naar de inhoud