Jeugdzorg zonder harde leeftijdsgrens, met de Big 5 als basis

Jij laat je eigen kind toch ook niet los bij 18?!

Alle jongeren uit de jeugdzorg verdienen een goede start in het leven en gelijke kansen.

In Nederland stopt jeugdzorg meestal bij 18 jaar, omdat jongeren dan volgens de wet als volwassenen worden gezien. Maar maakt die ene dag echt zoveel verschil? Die plotselinge overgang kan voor jongeren uit de jeugdzorg grote gevolgen hebben, vooral wanneer de basis nog niet goed is opgebouwd.

Daarom moet 18 uit de jeugdwet! Jongeren moeten hun hulptraject kunnen blijven volgen totdat de Big 5 – zoals steun, een veilige plek om te wonen, school of werk, inkomen en welzijn – goed geregeld zijn. Zo werken we samen aan een toekomst waarin jongeren écht zelfstandig verder kunnen. Je laat je eigen kind toch ook niet los bij 18?

Wij jagen een beweging aan die ervoor gaat zorgen dat alle jongeren jeugdzorg pas verlaten als hun Big 5  (support, wonen, school & werk, inkomen en welzijn) duurzaam op orde is. We lobbyen gezamenlijk om 18 als harde leeftijdsgrens uit de jeugdwet te krijgen.

De big 5

De overheid plaatst jongeren uit huis voordat de Big 5 op orde is. Zij neemt daarmee niet de verantwoordelijkheid deze jongeren te steunen totdat we zelfstandig kunnen zijn. Dit maakt ons kwetsbaar op een cruciaal moment in ons leven.

Support

We hebben ten minste één volwassene die er altijd voor ons is en we hebben steunende familie, vrienden en/of kennissen waar we op kunnen rekenen.

Wonen

We hebben een passende, betaalbare woonplek alleen of met anderen, waar we voor langere tijd kunnen blijven.

School & werk

We gaan naar school, studeren of werken en we maken plannen voor wat we later willen doen of worden.

Inkomen

We zijn goed voorbereid op onze financiële zelfstandigheid en het voorkomen of oplossen van schulden. En als we het (nog) niet zelf kunnen, is er iemand die dit samen met ons kan doen. We hebben een stabiel inkomen dat voldoende is voor nu en de nabije toekomst.

Welzijn

Het gaat mentaal en lichamelijk goed genoeg met ons en we hebben het gevoel dat we de toekomst aan kunnen. We herkennen bij onszelf wanneer het niet of minder goed met ons gaat en we weten waar en bij wie we dan aan kunnen kloppen voor hulp.

Wie zijn wij?

Wij zijn een coalitie van jongerenorganisaties vanuit Generation YouthCare, bestaande uit ExpEx, Jeugdwelzijnsberaad en JongWijs, in samen met SAMAH en Jongerenpanel de Derde Kamer. Ook werken wij samen met de Nationale JeugdRaad en Jong Doet Mee! Aangevuld met meer andere organisaties die zich inzetten voor jongeren die dak- of thuisloos zijn geweest, waaronder het Straat Consulaat en de Coalitie SamenThuis2030. En organisaties die onze belangen behartigen zoals MIND, Het Vergeten Kind, Defence for Children, Unicef, de Jeugdombudsman van Den Haag en de Kinderombudsman van Rotterdam Rijnmond. FNV Jeugdzorg, Levvel, Jeugdzorg Nederland en wetenschappers als Annemiek Harder en Peer van der Helm steunen ons in onze beweging.

“Ik heb nog nooit haat gehad op een bepaalde dag. Maar geloof me. De dag dat ik 18 ben geworden, was letterlijk een nachtmerrie. Alles ging mis en ik wist niet goed wat ik moest doen.”

Wat doen we?

We gaan in gesprek met Kamerleden, organiseren acties of sluiten aan bij acties die de publieke verontwaardiging en maatschappelijke druk teweegbrengen om onze doelen te bereiken. Daarnaast moedigen we mensen die werken in de jeugdzorg aan om professioneel en burgerlijk ongehoorzaam te zijn, om de scharrelruimte te zoeken voor oplossingen die jongeren nodig hebben. En we willen op landelijk niveau leren van lokale good practices.

Onze successen

Help je mee?

Weet jij over te brengen wat jij en andere jongeren belangrijk vinden?
Kan je goed luisteren en sta je open voor verschillende perspectieven?
Werk je graag samen aan verbetering van de jeugdzorg voor en met jongeren?
Dan is werkgroeplid zijn wat voor jou!

Ga naar de inhoud