
Er wordt veel gepraat over jeugdzorg. In de politiek, bij gemeenten, bij instellingen. Beleidsmakers, bestuurders en hulpverleners zitten om tafel om plannen te maken over hoe de zorg beter kan. We zitten inmiddels steeds vaker aan tafel, maar nog wel op een piepende en krakende stoel. En dat moet anders.
43.015 kinderen en jongeren wonen niet thuis. Nog eens 489.895 krijgen jeugdzorg. Dit systeem, deze manier van werken bepaalt onze toekomst, maar wij mogen niet volwaardig meebeslissen over hoe het beter kan. Dat is scheef. Wij weten wat werkt en wat niet. Wij weten hoe het voelt om steeds nieuwe begeleiders te krijgen, om te verhuizen van instelling naar instelling, om eindeloos te wachten op hulp.
Maar er zijn hoopvolle en veelbelovende ontwikkelingen. Met het amendement van Kamerlid Lisa Westerveld wordt eindelijk vastgelegd dat jongeren structureel meepraten over beleid. Niet af en toe, maar altijd. Niet vrijblijvend, maar met financiële steun om ervoor te zorgen dat jongerenorganisaties hun werk goed kunnen doen. Net zoals studentenorganisaties met succes al jaren een plek hebben in het hoger onderwijsbeleid en structureel hun stem, mening, ideeën en verbeteringen kunnen voorleggen. Ben je een jongere uit de jeugdzorg, dan geldt die vanzelfsprekendheid nog niet. En dat terwijl jongeren in de jeugdzorg in een veel kwetsbaardere positie zitten.
Er wordt wél naar onze mening gevraagd, maar meestal via omwegen. Onderzoeksbureaus en kennisinstituten krijgen subsidie om te adviseren over de jeugdzorg. Van de ervaringsdeskundigen wordt nog te vaak verwacht dat we onze kennis en tijd gratis, voor een vrijwilligersvergoeding of een incidentele betaling inzetten.
Dit is hét moment om jeugdzorg écht te veranderen. Dat kan alleen als jongeren vanaf het begin volwaardig aan tafel zitten, niet pas als de plannen al klaar zijn, of middels een eenmalige werksessie. Wij willen niet alleen meedenken, maar meebeslissen, mee ontwikkelen en mee bouwen aan een samenleving waar elke jongere zich gehoord en gezien weet. We verwachten dat de politiek dit eindelijk serieus neemt.
Generation YouthCare staat klaar om mee te praten. Niet als ‘excuusjongeren’ die af en toe hun zegje mogen doen, maar als gelijkwaardige gesprekspartners. Generation YouthCare is een samenwerkingsverband van jongerenorganisaties. Op dit moment zijn het Jeugdwelzijnsberaad, ExpEx, JongWijs, Jongerenpanel de Derde Kamer en SAMAH binnen het platform actief, en we staan klaar om uit te breiden. Dit gaat over onze toekomst en de generaties na ons. Laten we onze eigen wijsheid met die van vorige generaties samenbrengen om het beste uit ons allen te halen, voor een gelijkwaardige samenwerking en liefdevolle (jeugd)zorg.
In 2021 stuurden we hierover ook al een brief aan alle politieke eindbazen in Nederland, die kan je hier lezen.
Namens Generation YouthCare
SAMAH, EXPEX, Jongerenpanel de Derde Kamer, Jongwijs en het JeugdWelzijnsBeraad
#stoelaantafel