Samen voor de Big 5

Delen

Jij laat je eigen kind toch ook niet los bij 18?!

Alle jongeren uit de jeugdzorg verdienen een goede start in het leven en gelijke kansen. Nu stopt de jeugdzorg vaak rond hun 18e verjaardag, zonder dat de vijf essentiële basisvoorwaarden, de Big 5 (support, wonen, school & werk, inkomen en welzijn) op orde zijn. Daarom strijdt de Big 5 coalitie om 18 uit de jeugdwet te krijgen en de Big 5 leidend te laten zijn in het bepalen of de jeugdzorg mag stoppen.

Noah: “Konden we maar zonder zorg(en)!”

Wie zijn wij

Wij zijn een coalitie van jongerenorganisaties vanuit Generation YouthCare, bestaande uit ExpEx, Jeugdwelzijnsberaad en JongWijs, in samen met SAMAH en Jongerenpanel de Derde Kamer. Ook werken wij samen met de Nationale JeugdRaad en Jong Doet Mee! Aangevuld met meer andere organisaties die zich inzetten voor jongeren die dak- of thuisloos zijn geweest, waaronder het Straat Consulaat en de Coalitie SamenThuis2030.  En organisaties die onze belangen behartigen zoals MIND, Het Vergeten Kind, Defence for Children, Unicef, de Jeugdombudsman van Den Haag en de Kinderombudsman van Rotterdam Rijnmond. FNV Jeugdzorg, Levvel, Jeugdzorg Nederland en wetenschappers als Annemiek Harder en Peer van der Helm steunen ons in onze strijd. 

Onze argumenten
Overheidsverantwoordelijkheid
De overheid plaatst jongeren uit huis voordat de Big 5 op orde is. Zij neemt daarmee niet de verantwoordelijkheid deze jongeren te steunen totdat ze zelfstandig kunnen zijn. Dit maakt ze kwetsbaar op een cruciaal moment in hun leven.

Gelijke behandeling
Voor een deel van de alleenstaande minderjarige vluchtelingen(AMV) en jongeren in de pleegzorg loopt de zorg door tot 21 jaar, terwijl jongeren uit de residentiële jeugdzorg op hun 18e verjaardag vaak de voorziening moeten verlaten. Deze ongelijke behandeling zet hen op achterstand.

Maatschappelijke winst
Onderzoek wijst uit dat er maatschappelijke winst te behalen is als jongeren langer verblijven in de residentiële jeugdzorg. Ze maken hun opleiding af, vinden werk, belanden minder snel in de criminaliteit. Daarmee boeken we financieel maatschappelijke winst.

In deze bijlage vind je extra argumenten, specifiek gericht op huisvesting.

Wat willen we doen?

Wij jagen een beweging aan die ervoor gaat zorgen dat alle jongeren jeugdzorg pas verlaten als hun Big 5 duurzaam op orde is. We lobbyen gezamenlijk om 18 als harde leeftijdsgrens uit de jeugdwet te krijgen. Hiervoor gaan we bijvoorbeeld in gesprek met Kamerleden. En we willen acties gaan organiseren of sluiten aan bij acties die de publieke verontwaardiging en maatschappelijke druk teweeg brengen om onze doelen te bereiken. Daarnaast moedigen we mensen die werken in de jeugdzorg aan om professioneel en burgerlijk ongehoorzaam te zijn, om de scharrelruimte te zoeken voor oplossingen die jongeren nodig hebben. En we willen op landelijk niveau leren van lokale good practices.

Wat hebben we gedaan?

We hebben twee actie-bijeenkomsten georganiseerd, om te bespreken hoe wij hier samen actie voor kunnen voeren en zorgen dat de hulp niet meer stopt bij 18, maar pas als de Big 5 op orde is. We hebben de mogelijke acties om dit te bereiken, zoals een politieke lobby, publieke verontwaardiging, vervolgonderzoek  op een rij gezet die terug te vinden zijn in dit verslag. Ook hebben we tijdens de verkiezingen op een rij gezet wat politieke partijen over de leeftijdsgrens, de Big 5 en verlengde jeugdzorg in hun partijprogramma hebben staan . We hebben onderzoekers gevraagd te berekenen welke schade de huidige situatie jongeren en de samenleving oplopen, zie deze schadenota. Met kennisinstituten hebben we op basis van onze ervaringskennis 10 aandachtspunten op een rij gezet. Maar de tijd van schijnoplossingen en symptoombestrijding is voorbij, de enige oplossingsrichting die we inmiddels zien is een systeemverandering: de harde leeftijdsgrens van 18 moet uit de jeugdwet!

Samira: “Ik heb nog nooit haat gehad op een bepaalde dag.
Maar geloof me. De dag dat ik 18 ben geworden, was letterlijk een nachtmerrie. Alles ging mis en ik wist niet goed wat ik moest doen.”

Hoe kan je je aansluiten?

Onderschrijf je de standpunten van de coalitie? Je kunt actief meedoen in onze coalitie door je actief in te zetten voor een of meerdere acties. En we gaan ervan uit dat je de boodschap verspreid. Wanneer dit vanwege je positie in de jeugdzorg bijvoorbeeld niet mogelijk is, vinden we wel andere wegen waarop je onze coalitie kunt steunen of ons doel kunt onderschrijven. Neem contact met ons op via info@generationyouthcare.nl

Ga naar de inhoud