Een stoel aan tafel: Jongeren uit de jeugdzorg willen invloed, niet alleen applaus

Delen

Afgelopen week deelden we opnieuw onze oproep: geef ons een #stoelaantafel. In 2021 deden we deze oproep ook al, maar sindsdien is er niets veranderd. Vandaag willen we jullie meenemen in hoe deze stoel er uit ziet, waarom die zo hard nodig is en wat nodig is voor een gelijkwaardige samenwerking.

Kinderen hebben recht op inspraak en invloed
Artikel 12 van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind zegt dat kinderen hebben het recht om hun mening te geven over beslissingen die hen aangaan. Daarom moet het mogelijk zijn voor kinderen en jongeren om inspraak en invloed te hebben. Dus om mee te praten, mee te denken en mee te doen.

Echte inspraak betekent meer dan alleen een uitnodiging om mee te praten. In de basis betekent een stoel aan tafel voor ons:

  • Structurele samenwerking met beleidsmakers, gemeenten en ministeries. Niet als toehoorders, maar als gelijkwaardige gesprekspartners, net zoals studenten en andere jongerenorganisaties die wél middelen ontvangen.
  • Jongeren uit de jeugdzorg invloed geven bij beleid en besluitvorming. Een gelijkwaardige samenwerking betekent dat we niet alleen mogen reageren op beleid, maar dat we actief kunnen meedenken, meebeslissen en meedoen in het vormgeven van oplossingen.
  • Betere besluitvorming, gebaseerd op de ervaringen van jongeren die het systeem van binnenuit kennen. 
  • Financiële middelen die een duurzame vertegenwoordiging mogelijk maken, zodat organisaties zoals de onze niet afhankelijk zijn van incidentele subsidies. 

Er wordt naar ons geluisterd, maar niet op de juiste manier

Er wordt wel naar de mening van jongeren uit de jeugdzorg gevraagd, maar vaak via omwegen. Onderzoeksbureaus en kennisinstituten krijgen subsidies om te adviseren over de jeugdzorg. Zij vragen op hun beurt vaak via ons de kennis en tijd van ervaringsdeskundige jongeren en dat doen we soms gratis en vaak voor een cadeaubon of tegen een minimale vergoeding. Dit creëert een scheve situatie: organisaties zonder kennis uit ervaring krijgen de middelen om te adviseren, terwijl de mensen met daadwerkelijke ervaring nauwelijks worden ondersteund. 

“Echte inspraak betekent dat ervaringskennis serieus genomen én eerlijk betaald wordt.
Niet af en toe, maar altijd. Niet vrijblijvend, maar structureel.”
– Lily

De ongelijke verdeling van middelen

Neem studentenorganisaties als voorbeeld: zij hebben al jaren een vaste plek in het hoger onderwijsbeleid en kunnen structureel hun stem, mening, ideeën en verbeteringen voorleggen. Niet alleen hun clubs ontvangen elk jaar een bedrag om de organisatie draaiende te houden, ook ontvangen studenten die zich hiervoor inzetten een bestuursbeurs.

Voor jongeren uit de jeugdzorg is die vanzelfsprekendheid er nog steeds niet. Zij krijgen dagelijks te maken met complexe systemen, beslissingen over hun toekomst en een gebrek aan inspraak in beleid dat hen direct raakt. Een sterke vertegenwoordiging is dus geen luxe, maar noodzaak.

Op dit moment wordt de Nationale Jeugdraad gelukkig gefinancierd om hun werk te doen en was er maar liefst €25 miljoen beschikbaar voor het actieprogramma Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT). Wij vragen niet om miljoenen. Met bijvoorbeeld €500.000 kunnen we een sterke en zelfstandige stem opbouwen voor jongeren uit de jeugdzorg. 

We vragen niet om een voorkeursbehandeling, maar om gelijke kansen. Als er miljoenen gaan naar andere jongerenvertegenwoordiging, waarom krijgen wij dan nauwelijks financiële steun? Dat betekent geen structurele inspraak, geen volwaardige vertegenwoordiging, en dus wordt de stem van jongeren in de jeugdzorg minder goed gehoord. Het is tijd om dit recht te zetten. 

Onze oproep: Investeer in duurzame jeugdzorgvertegenwoordiging voor jongeren uit de jeugdzorg. Geef ons een stoel aan tafel. Laat de stem van jongeren in de jeugdzorg gehoord worden, zodat we ons samen kunnen inzetten voor een betere jeugdzorg!
Samen maken we het verschil. Alleen ga je snel, samen kom je verder.

Liefdevolle groet,


Generation YouthCare

SAMAH, EXPEX, Jongerenpanel de Derde Kamer, Jongwijs en het JeugdWelzijnsBeraad

Alleen ga je snel, samen kom je verder.

Ga naar de inhoud